Menu
EUR
Vochtvreters in huis. Werken ze eigenlijk wel?

Vochtvreters in huis. Werken ze eigenlijk wel?

Door: Bestdeals.nl Reacties: 0

In deze blog gaan we het hebben over het het gebruik en de werking van vochtvangers.

Je kent ze waarschijnlijk wel: vochtvreters in huis. Blauwe bakjes met een soort roostertje erop en een zakje erin. Je zet ze in een hoek van de kamer en een paar dagen later zit er water in het blauwe bakje en is het zakje leeg.

Hoe werkt een vochtvreter?

Iedereen heeft wel eens van een vochtvreter gehoord en waarschijnlijk ook wel eens eentje gebruikt. Logisch want in ieder huis is vocht. Niet alleen op plaatsen waar je niet zo vaak komt, zoals de garage of de schuur, maar ook op plaatsen waar je het niet verwacht, zoals de woonkamer of de slaapkamer. Om te voorkomen dat vocht een probleem wordt, kun je ervoor kiezen om vochtvreters neer te zetten. Maar hoe werkt een vochtvreter? En hoe komt het dat je huis ineens een stuk droger is nadat je er één (of meer) geplaatst hebt? Wij gaan je er in dit artikel meer over vertellen.

Wat is een vochtvreter?

Vocht in huis is een probleem war veel huishoudens mee te maken hebben. We produceren dagelijks ongemerkt immers veel vocht. Denk aan niet alleen aan het koken, douchen en het gebruik van de wasmachine of droger, maar ook aan onze ademhaling. Een vochtprobleem kan vele nare gevolgen hebben. Het zorgt niet alleen voor nare zwarte vochtplekken, maar juist deze plekken zijn schimmels die veel gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Het is daarom van groot belang om een woning voldoende te ventileren. Als dit in de praktijk niet lukt, is het gebruik van vochtvreters wel aan te raden om de ergste overlast te voorkomen.

We kennen eigenlijk allemaal de vochtvreter wel. Vochtvreters zijn immers veelvuldig verkrijgbaar (bijna in iedere bouwmarkt, drogisten en webshops). Ze zien er een beetje uit als een kooitje. Een plastic bakje met een bovenkant met sleuven. Het zijn kleine apparaatjes die makkelijk in iedere ruimte te plaatsen zijn en niet alleen vocht, maar ook condens en muffe luchtjes opnemen. Je kunt ze dan eigenlijk ook zien als een soort wondermiddel. Je kunt ze gebruiken als het in je woning te vochtig is en er geen constructieve oplossing voorhanden is. Kun je echter overgaan op bijvoorbeeld het impregneren van muren of het aanbrengen van goede ventilatie dan verdient het gebruik van een vochtvreter zeker geen aanbeveling. Een vochtvreter lost namelijk alleen de symptomen van een te hoge vochtigheid op en niet de oorzaak.

Hoe werkt een vochtvreter precies?

Het principe van de vochtvreter is eigenlijk heel eenvoudig. Zoals gezegd is het een plastic bakje. Deze heeft een reservoir met korrels van calciumchloride en daaronder een opvangbak voor het water. Deze calciumchloride trekt vocht aan. Zodra er waterstof in de lucht zit, worden deze aangetrokken door de calciumchloride en vervolgens omgezet in water. Dit water wordt opgevangen in het bakje van de vochtvreter.

Let dus goed op dat het “water in het bakje” eigenlijk helemaal geen water is, maar pekel en dus ook absoluut niet drinkbaar is. Hou er ook rekening mee dat de korrels met het water reageren. Deze korrels kunnen dus ook op kunnen raken, ook al duurt dit in de praktijk best lang. Gelukkig zijn er navullingen voor vochtvreters op de markt zodat je altijd een droog huis kunt houden.

Zijn alle vochtproblemen op te lossen met een vochtvreter?

Waar geleefd wordt, is vocht. Daar is géén ontkomen aan. Het ergste vochtprobleem is op te lossen door je woning goed te luchten en her en der wat vochtvreters te plaatsen. Heb je echter diverse vochtvreters in huis geplaatst en lucht je dagelijks je woning maar blijf je maar last van overmatig vocht houden, dan kan het zijn dat er hele andere dingen aan de hand zijn met je woning dan alleen wat “gebruikersvocht.”

In dat geval is het wel aan te raden om een deskundige vochtbestrijder in de arm te nemen. Deze kan precies nagaan wat er aan de hand is en waar het overtollige vocht vandaan komt. Zoals bestrijden de vochtvreters wel de symptomen maar niet de oorzaak.

Is een vochtvreter gevaarlijk?

Op de verpakking van een vochtvreter staat vermeld dat het middel irriterend is voor de ogen en dat het etiket aan de behandelend arts getoond moet worden wanneer het wordt ingeslikt. Ondanks dat de stof niet heel gevaarlijk is doen die meldingen wel recht aan de stof. Bij aanraking met water kan namelijk veel warmte vrijkomen, wat bij inname dus tot ernstige verbrandingen kan leiden. Daarom wordt ook aangeraden om handschoenen te dragen als je bakjes gaat verversen en navullen.

Tags

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang exclusieve kortingen en handige, slimme opbergtips. Stay up-to-date met de nieuwste trends van het moment!
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »